Martha Heesen maakt met haar jeugdroman Bajaar (Querido) kans op de Thea Beckmanprijs 2013. Samen met nog vier jeugdauteurs staat ze op de shortlist van de jeugdliteratuurprijs. Het ene jaar gaat de prijs naar een jeugdroman voor kinderen onder de twaalf jaar, het andere jaar naar een jeugdroman voor kinderen boven de twaalf jaar. Dit jaar is de laatste categorie aan de beurt. Tzum-recensent Cilla Geurtsen schreef over Bajaar:

Wie derhalve, bijvoorbeeld misleid door het paardenhoofd op de kaft, denkt dat Bajaar een ouderwets meisjesachtig paardenboek is, komt bedrogen uit. Maar wat een heerlijk bedrog! Bajaar is een magisch boek met thema’s om dagen over na te denken. Een boek om te herlezen en nog eens te herlezen.

De andere genomineerden zijn:

– Noella Elpers met Malou van de mussen (Van Goor);

– Agave Kruijssen met De keerzijde van de keizer (Lannoo);

– Joyce Pool met De castraat (Lemniscaat);

– Aline Sax met De kleuren van het getto (De Eenhoorn).

Op 21 september zal Anna Woltz, winnaar van de Thea Beckmanprijs 2012, in Archeon onthullen wie de Thea Beckmanprijs 2013 in ontvangst mag nemen.