De Archeon Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek gaat dit jaar naar Schaduw van Toet van Lida Dijkstra. Dat is zojuist in Museumpark Archeon bekendgemaakt. De prijs is een geldbedrag van 1.500 euro. De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering) Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (Marnix Academie) en Moniek Warmer (SLO).

De winnaar is een even geestige als historisch accurate jeugdroman waarin een groot verhaal lichtvoetig wordt aangesneden en waarin humor en ernst voortdurend stuivertje wisselen.

Er is ook een kinderjury, bestaande uit 14 enthousiaste lezers onder begeleiding van Emmy Stevens, die Astrid Sy met haar boek Noem geen namen hebben bekroond met de Archeon Jonge Beckmanprijs 2023. Zij mag een cheque van 1000 meenemen.

Schaduw van Toet – Lida Dijkstra. Video door Loes van de Laken from Museumpark Archeon on Vimeo.