Salman Rushdie ontvangt de Hans Christiaan Andersen Literatuurprijs 2014. De Hans Christiaan Andersen Literatuurprijs wordt iedere twee jaar toegekend aan een schrijver ‘whose writings can be linked to Andersen’s name and authorship through genre similarities or artistic qualities of the storyteller.’

Rushdie krijgt de prijs omdat hij volgens de jury Andersen’s liefde voor de verteltechniek van het sprookje deelt: ‘Hij is een onvergelijkbare schrijver, die realisme vermengt met sprookjesachtige fantasie en daarmee het belang van reizen en culturele ontmoetingen voor onze tijd verbeeldt en op die manier de wereldliteratuur verrijkt.’

Rushdie neemt de prijs (en 500.000 kronen) op 17 augustus 2014 in ontvangst. Eerder kregen Paulo Coelho, Isabel Allende en J.K. Rowling de Hans Christiaan Andersen Literatuurprijs.

Kijk hier voor een recensie van Joseph Anton.