Schrijver en journalist Michel van der Plas (alias Bernardus Gerhardus Franciscus Brinkel) is gisteren na een lang ziekbed overleden. Van der Plas schreef teksten voor cabaretiers als Wim Kan, Frans Halsema (‘Kees’, ‘Voor haar‘, ‘Zondagmiddag, Buitenveldert‘) en Wim Sonneveld (‘Frater Venantius‘, ‘Tearoom Tango‘). Als journalist werkte hij lange tijd voor Elsevier. In 1949 won hij de Jan Campertprijs, in 1979 kreeg hij de Tollensprijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. Van der Plas zette zich in voor het katholieke geloof en werd in 2004 voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot lid van de pauselijke orde van H. Gregorius de Grote. Ook was hij erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Michel van der Plas is 85 jaar oud geworden.

Over Godfried Bomans schreef hij: Godfried, het leven van de jonge Bomans. Zijn biografie Mijnheer Gezelle werd in 1991 genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Vorig jaar maakte Kruispunt TV nog een documentaire over hem (zie hier).

0