‘Een Amsterdams feestje? Wonen er in de rest van Nederland geen talentvolle schrijvers?’ De Haagse dichter Daan de Ligt reageerde met enige scepsis op de verdeling van de 80.000 euro van het Letterenfonds over de acht debutanten uit diverse disciplines (zie het bericht hier). Een kleine steekproef via Facebook leert dat er inderdaad veel debuterende schrijvers in de hoofdstad vertoeven: Patrick Bassant (Amsterdam?); Annemarie de Gee (Amsterdam) voor een roman; Rosan Hollak (Amsterdam); Kaweh Modiri (Amsterdam); Lodewijk Petram (Amsterdam); Kira Wuck (Amsterdam).

Alleen Shira Keller (Amstelveen) en Ellen van Velzen (Groningen) wonen elders.

letterenfonds debutanten

Tzum vroeg Daan de Ligt naar een nadere reactie:

Het is een kleine ergernis van me. Het begon me op te vallen bij tv-uitzendingen dat er toch wel erg veel aandacht besteed wordt aan vooral Amsterdamse kunstenaars (schrijvers) en activiteiten op het gebied van de kunst. Bijvoorbeeld de heropening van het Rijks, avonden lang, uren en uren. Had dat museum in Enschede (ik roep maar wat) gestaan, dan was het waarschijnlijk bij een half uurtje gebleven. In een landelijk dagblad als de Volkskrant zag ik hetzelfde gebeuren, aan ieder toneelstukje van een Amsterdamse basisschool (ik overdrijf nu natuurlijk enigszins) wordt paginabreed aandacht besteed, de rest van Nederland komt er nogal bekaaid vanaf. En als er dan al over activiteiten buiten Amsterdam geschreven wordt, dan is de azijn bijna niet aan te slepen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de vooral Amsterdamse kritieken op die arme Driek van Wissen. Durven verslaggevers e.d. niet buiten de Grachtengordel te komen, of hebben ze het idee dat er buiten die gordel niets van belang wordt ondernomen? Dat is voor mij een reden geweest om mijn abonnement op de Volkskrant te beëindigen. Ik heb het ze ook geschreven, maar er geen reactie op gehad.

(oorspronkelijke kaart via Wikipedia, creative commons, maker: Janwillemvanaalst)