Het been in de IJssel van Joris van Casteren is een verkoopsucces. Het boek is overal besproken, behalve in Vrij Nederland. Waarom dat zo is legde Joris van Casteren vorige week uit aan Theodor Holman en Bert Brussen van The Post online.

Aanleiding is het vorige boek van Joris van Casteren: Het zusje van de bruid. Daarin komen geanonimiseerde, maar herkenbare personen voor, zoals Vrij Nederland-redacteur Sander Pleij. Dat betekende het einde van de carrière van Van Casteren bij Vrij Nederland. Van Casteren noemt hoofdredacteur Frits van Exter in het interview ‘een slappe zak’.

Merkwaardiger is dat het nieuwste boek niet eens gerecenseerd wordt in het weekblad dat lang geleden toonaangevend was in de (literaire) journalistiek. Bert Brussen mailde Frits van Exter met de vraag waarom Het been in de IJssel niet gerecenseerd werd. Van Exter reageerde aldus: ‘Het spijt me, maar ik geef geen antwoord op je vragen. Het is zo zinloos. Hartelijke groet, Frits.’

0