De belangrijkste Engelse literaire prijs, de Man Booker Prize is vanaf volgend jaar ook te winnen door een Amerikaan. Tot nu toe konden alleen schrijvers uit Groot-Brittannië, Ierland of uit een van de landen van het Gemenebest de prijs winnen. Volgens The Sunday Times was dat standpunt een beetje achterhaald. Volgend jaar mogen de Amerikaanse auteurs al meedoen aan de competitie.

Juist vandaag stond er een artikel in The Observer over de diversiteit in achtergronden van de genomineerden die dit jaar op de nominatielijst stonden en al laten zien dat de Man Booker Prize niet meer een exclusief Brits feestje is:

There is one English writer on the list, the splendid Jim Crace. He takes his place alongside a Zimbabwean (NoViolet Bulawayo), an Anglo-Indian American (Jhumpa Lahiri), a New Zealander (Eleanor Catton), a Canadian-Japanese American (Ruth Ozeki) and an Irishman (Colm Tóibín). There’s an element of the arbitrary about such lists, but this one does feel significant.

0