Anna Burns heeft met haar roman Milkman de Man Booker Prize 2018 gewonnen. Zij is de eerste winnaar van de sinds 1969 bestaande literaire prijs die uit Noord-Ierland komt en de zeventiende vrouw in de geschiedenis van de Man Booker Prize.

De andere genomineerden waren: Esi Edugyan (met Washington Black), Daisy Johnson (Everything under), Rachel Kushner (The Mars Room), Richard Powers (The Overstory) en Robin Robertson (The Long Take).

Milkman is de vierde roman van Burns, die in 1962 in Belfast werd geboren. Het boek speelt zich af in het Noord-Ierland van The Troubles, de periode van gewelddadigheden tussen katholieken en protestanten die speelden van de jaren zestig tot de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord in 1998. De Nederlandse vertaling van het boek verschijnt bij uitgeverij Prometheus.

De voorzitter van de jury, Kwame Anthony Appiah, zei: ‘Niemand van ons heeft ooit eerder zoiets gelezen. Anna Burns’ uiterst onderscheidende stem daagt conventioneel denken en gangbare vormen uit in verrassend en meeslepend proza.’

De Man Booker-prijs wordt toegekend aan de beste Engelstalige roman van het jaar. De winnaar krijgt 50.000 pond plus de 2500 pond die alle genomineerden ontvangen. Bovendien mag de winnaar rekenen op wereldwijde belangstelling voor zijn/haar boek. Toen de Man Booker vorig jaar naar George Saunders’ roman Lincoln in the Bardo ging, steeg de verkoop ervan in de week erna met 1227 procent. Van dat boek zijn intussen bijna een kwart miljoen exemplaren verkocht.

De Royal Mail stempelt een week lang alle poststukken af met de boodschap: ‘Congratulations to Anna Burns, winner of the 2018 Man Booker Prize’.

Bij de wedkantoren was vanochtend Richard Powers nog favoriet.