Zou ik dan toch een lezer van thrillers worden?

Van nature ben ik geen ontzettende thrillerlezer. Natuurlijk ben ik aan de trilogie van Stieg Larsson begonnen, maar deel drie staat al enige jaren ongelezen in mijn kast, na twee delen had ik er eigenlijk wel genoeg van. Ook waag ik me soms, al dan niet vrijwillig, aan een literaire thriller van één van de succesvolle Nederlandse thrillerschrijfsters, maar na één boek heb ik het dan vaak alweer bekeken. Maar ik geloof dat ik overstag aan het gaan ben en dat is allemaal de schuld van Charles den Tex. Zijn laatste thriller, De erfgenaam, vind ik namelijk een ontzettend goed boek. Zo goed, dat ik bij mijn eerstvolgende bezoek aan de boekhandel vast en zeker meer van hem aan ga schaffen.

De erfgenaamBreder Weltmann is een rustige, weldenkende, beschaafde man die in het zuiden van Nederland in een enorm landhuis woont. Tijdens een ritje op zijn scooter naar het dorp waar hij zijn boodschappen doet, ziet hij zijn geliefde onderkomen met een enorme knal de lucht in gaan. Dat het geen ongeluk is, is al snel duidelijk, maar Weltmann heeft geen flauw idee wie er zo’n grote hekel aan hem kan hebben dat dit de consequentie is. Weltmann gaat natuurlijk op onderzoek uit en hij moet alles op alles zetten om het raadsel te ontcijferen.

De erfgenaam is een ingenieuze thriller, niet alleen omdat het plot zo fantastisch in elkaar zit, maar ook omdat de hoofdpersoon een ontwikkeling doormaakt. Breder Weltmann leert zichzelf in De erfgenaam eindelijk kennen en hij blijkt eigenschappen in zich te hebben die hij zelf ook niet kon bevroeden. Eigenschappen waar je misschien niet zo blij mee moet zijn en waardoor de sympathie van de lezer voor de personages in dit boek per hoofdstuk kan verschillen.

De keuzes die Charles de Tex zijn hoofdpersoon laat maken zijn namelijk niet standaard. Weltmann blijkt in meerdere opzichten een erfgenaam te zijn, en dan hebben we het niet alleen over het in vlammen opgegane huis. Dit maakt het boek interessant en zet je aan tot nadenken over het begrip macht en of je alles moet willen weten of juist niet. Toen ik De erfgenaam uit had, bleef het boek nog lang in mijn hoofd rondspoken en dat was tot op heden nog geen enkele andere thriller gelukt.

Cilla Geurtsen

Charles den Tex – De erfgenaam. De Geus, Breda. 376 blz. € 19,95.