De verfilming van Bakkers veelgeprezen roman kreeg de Silver Q Hugo Award, de tweede prijs voor de beste homofilm, op het filmfestival van Chicago. De jury roemde Nanouk Leopolds film omdat het ‘duidelijk homoseksuele verhaal over verlangen, frustratie en onafhankelijkheid voor een groot publiek te begrijpen is’.

Naast eerdere filmprijzen in Turijn en Los Angeles viel Boven is het stil (It’s all so quiet) ook een Gouden Kalf voor beste montage ten deel. De film verhaalt over Helmer, een boerenzoon (Jeroen Willems) die zijn bedlegerige vader (Henri Garcin) naar zolder brengt om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. De komst van de achttienjarige knecht Henk (Martijn Lakemeier) brengt vervolgens meer leven in Helmers boerderijleven.

Lees hier Tzums filmrecensie. Bart Temme schreef onder meer:

Nanouk Leopold is niet trouw gebleven aan de roman. Ze heeft de vrijheid genomen om een eigen verhaal te vertellen, haar interpretatie van de roman van Gerbrand Bakker te geven.