Na het overlijden van Gerrit Komrij in de zomer van 2012 is zijn levensgezel Charles Hofman druk aan de slag gegaan om hun woonhuis in het Portugese Vila Pouca te transformeren in het Gerrit Komrij Huis; een cultureel centrum en bovenal een plek waar dichters gedurende enige tijd in alle rust aan hun poëzie kunnen werken. Menno Wigman is dit najaar de allereerste: een zogenaamde testdichter. Tzum bericht over Wigmans verblijf in Vila Pouca.

menno wigman foto dolf verlinden

Na enkele dagen ‘aarden’ in Vila Pouca – veel praten, veel eten, veel drinken – vindt Menno Wigman langzaam zijn draai. De ontzagwekkende hoeveelheid boeken, de verhalen, de omgeving en het huis; nu al díe indrukken zijn ingeslagen kan de dichter aan de arbeid.

Hij werkt aan meerdere teksten tegelijkertijd maar één titel van een gedicht in wording mag al wel worden verklapt: ‘De man die uit een vulva viel’.

Denkend en dichtend en zoekend naar de juiste woorden raadpleegt Wigman het opengeslagen rijmwoordenboek uit de bibliotheek van Gerrit Komrij. Want alles stroomt, en alles stroomt door.

(foto: Menno Wigman aan het werk © Dolf Verlinden)