Boekhandel Paagman in Den Haag trekt een bestelling van Murakami’s De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren in naar aanleiding van de publiciteit rond het boek.

De intocht van het nieuwste boek van Haruki Murakami wordt door uitgeverij Atlas Contact groots aangekleed. In samenwerking met literair tijdschrift Das Magazin wordt het Murakami Festival georganiseerd, waarbij vijfhonderd ongeduldige lezers voor €27,50 het nieuwe boek een maand voor publicatie ontvangen en vervolgens kunnen deelnemen aan een van de vijftien leesclubs die op verschillende locaties in Amsterdam gaan plaatsvinden. Met de kaartverkoop gaat het goed, zegt de publiciteitsmedewerker van Atlas Contact, Vincent Merjenberg, op de website van Boekblad:

We hadden wel gehoopt dat de kaarten zo snel zouden verkopen, maar dat het zó hard gaat, is natuurlijk fantastisch. Het festival is nu al zo populair, omdat Murakami enorm populair is en heel trouwe lezers, zo niet fans, heeft. Alle gespreksleiders zeiden meteen ‘ja’, alle locaties wilden meteen meedoen.

Maar niet iedereen is enthousiast over de actie. Boekhandel Paagman trekt de complete aanbiedingsbestelling van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren in. Fabian Paagman vindt de publiciteitsstunt verwerpelijk en zegt dat de uitgeverij met het Murakami Festival volledig voorbijgaat aan de boekhandels, terwijl die in hoge mate hebben bijgedragen aan het succes van schrijvers als Murakami in Nederland. Hij schrijft in een reactie op het bovenstaande bericht:

In onze beleving zijn de Nederlandse fans en liefhebbers gecreëerd door en in samenwerking met de Nederlandse boekhandel en diens klanten en het getuigt toch van een ongelooflijke arrogantie om te moeten lezen dat de boekhandel nu ‘kaartjes mag kopen’ om haar klanten de exclusiviteit te bieden om het boek een maand voor publicatie te kunnen ontvangen.

Vincent Merjenberg heeft in antwoord op de kritiek van Paagman laten weten dat de boekhandels juist profiteren van het initiatief. Door het vergroten van de populariteit van Murakami zullen volgens hem meer klanten naar de winkel worden getrokken. Daarnaast is de uitgeverij bezig met aanvullende acties die in boekhandels zullen plaatsvinden.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Zpig6NOGDwo[/youtube]