The Neustadt International Prize for Literature is toegekend aan Mia Couto uit Mozambique. Couto schreef onder meer Sleepwalking land (1992), een roman die wordt beschouwd als een van de ‘beste Afrikaanse romans van de twintigste eeuw.’

Couto wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit Mozambique, aldus het persbericht. Zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. In een reactie zegt Couto: ‘This award is timed perfectly, as Mozambique is about to go through a difficult time. For me personally, this award is certainly a relief, a ray of sunshine, at this sad national moment.’

The Neustadt International Prize for Literature (ook wel de Amerikaanse Nobelprijs voor literatuur) is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor proza, poëzie en toneel. Eerdere winnaars waren onder andere Octavio Paz, Elizabeth Bishop, David Malouf en Duo Duo. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 dollar verbonden.