Een authentieke stem

De laatste keer dat ik hardop heb zitten lachen bij het lezen van een boek is al even geleden. Ik vermoed dat het voor het laatst het geval was bij Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje. Maar afgelopen week kwam daar verandering in want ik heb meerdere malen flink zit bulderen bij het lezen van alle hilarische anekdotes uit het boek Kelderkoorts van Meindert Talma.

Ik heb van 1990 tot en met 1996 in Groningen Nederlands gestudeerd aan de universiteit. Ik hield me bezig met het piekuur in De Blauwe Engel, wekelijkse jaarclubborrels bij diverse clubgenoten, het lezen van erg veel boeken en het drinken van liters thee bij studie- en huisgenoten. Daarnaast zette ik mijn eerste stappen in de richting van het leraarschap, werkte ik in een autoshop bij mijn vader in Friesland en was ik in de weer met linten en knotsen bij een gymnastiekvereniging. Nadat ik afgestudeerd was, heb ik het er met mijn toenmalige huisgenoot wel over gehad over dat het toch eigenlijk doodzonde is dat we nooit naar Vera gingen. Het was toch een sterk verhaal geweest als we bijvoorbeeld het legendarische optreden van Nirvana hadden bijgewoond. Nu vind ik dat een gemiste kans, toen was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om daar naar toe te gaan.

Toch gingen er wel veel studenten naar Vera. In dezelfde jaren dat ik ook in Groningen vertoefde. En dat is dan ook de eerste reden dat ik me zo vermaakt heb met Kelderkoorts. Het boek is voor mij een verslag van een min of meer parallel lopend leven. Zelfde tijd, zelfde stad, nergens een raakvlak. Ik had tijdens mijn studie geen enkel idee van wat zich een paar meter van mijn huis afspeelde en door het lezen van dit boek heb ik dat nu wel.

meindert talma kelderkoortsKelderkoorts is verdeeld in vier niet chronologisch geordende delen. Door middel van korte hoofdstukken vertelt Talma het verhaal van zijn eerste jaren in Groningen, af en toe opgeluisterd door flashbacks naar zijn jeugd in Surhuisterveen. Het boek gaat onder meer over de ontstaansgeschiedenis van The Negroes, Stichting Hobbyrock, de eerste schreden op het liefdespad en de Groninger Smalfilmers. Verder zijn er songteksten afgedrukt die te beluisteren zijn op de bijgevoegde cd. In Kelderkoorts maak je kennis met diverse vrienden van Talma zoals Nyk, Kees en Jan Pier. Mensen die net als Meindert nog steeds actief zijn in de Friese en Groningse muziek scene en mensen die ik nu, zoveel jaren later, wel regelmatig tegen het lijf loop.

Het meest overdonderend aan Kelderkoorts is de volstrekt unieke toon die Talma iedere keer weer weet aan te slaan. De schrijver schrijft gewoon zonder opsmuk op wat er gebeurd is. De authenticiteit druipt van de pagina’s af. Meindert Talma doet nergens een poging om iets op een grappige manier op te schrijven, maar toch is hij dat wel:

Aan het einde van de nacht waren alleen Jan Pier en ik nog overgebleven. We waren alle drie vrolijk aangeschoten, maar toch had ik al een tijdje het gevoel dat zowel Jan Pier als Janke het niet vervelend zou vinden als ik op zou rotten. ‘Oké,’ zei ik, ‘ik ga op huis aan.’

Het is een absolute aanrader om tijdens het lezen van het boek de, al net zo authentieke, cd op te zetten. Na een poosje is het dan namelijk zelfs zo dat je Talma het boek ongeveer voor hoort lezen. Op de voorflap van Kelderkoorts staat: ‘Roman/Album. Nederlands Onbekendste Popster’. Aan de talloze tweets die op Twitter de ronde doen over dit boek en dit album valt af te lezen, dat aan die onbekendheid snel verandering aan het komen is. Ik kan in ieder geval niet wachten op deel 2.

Cilla Geurtsen

Meindert Talma – Kelderkoorts. Passage, Groningen. Excelsior Recordings, Amsterdam. 242 blz. € 24,50.