De tijd van lijstjes is weer daar, dus laat ik er dan ook maar aan geloven. Hier het korte verlanglijstje van de bibliofiel die ik ben; mijn shortlist. Wie mij kan helpen aan één of meer van de verlangde uitgaves: gelieve – indien mogelijk per omgaande – contact op te nemen met ondergetekende via kareltenhaaf@hotmail.com.

(Vooraf. Om te voorkomen dat ik geen enkele reactie ontvang: een boek dat ik al tijden zoek maar nergens kan vinden en dat toch vrij eenvoudig te krijgen zou moeten zijn, is Louis Paul Boon – Boontjes 1964 (Uitgeverij Houtekiet). Het merkwaardige is, dat alle andere banden van de achtdelige serie ‘verzamelde Boontjes 1959-1967’ ruimschoots voorhanden zijn, maar dat 1964 onvindbaar is – behalve als onderdeel van de complete reeks, maar ja, die schaf ik natuurlijk liever niet aan want ik bezit reeds zeven delen. Wie mij helpen kan aan dit lang-gezochte boek, liefst met stofomslag, gelieve mij te contacten.)

Goed, mijn shortlist, verlanglijst, longlist dus eigenlijk:

3.

George Kool – Werken 1965-2000 (Uitgeverij A. Bombo, Middelburg 2001).

Volgens de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) –

een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis.

– ‘niet in druk verschenen’. Maar de digitale versie van dit boek wordt, op diezelfde DBNL, voorafgegaan door de (uit het colofon overgenomen) mededeling

Deze losbladige uitgave heeft een oplage van maximaal 25 exemplaren en is niet verkrijgbaar in de handel.

Dit is exemplaar nr:

23

Copyright © George Kool

ISBN/EAN 978-90-70813-08-6

Deze uitgave, of niet-uitgave, staat op nummer 3 omdat de tekst integraal online staat en de papieren uitgave dus niet meer is dan een hebbedingetje.

2.

Koos van den Kerkhof – Douche (Miracle Editions, Venlo 1983).

De schrijver zelf over deze bundel, in een interview dat hem werd afgenomen door Maarten Gulden (‘Gepubliceerd op 16 mei 2009 in de rubriek De Dichter’ op meandermagazine.net):

Ik experimenteerde met beelden, met ‘harde’ ritmes, herhalingen en surrealistische technieken. In de eerste helft van de jaren tachtig onderzocht ik de thematische ontwikkeling van een regel. Een verstechniek die Van Ostaijen aan Gezelle ontleende, zoals hij zei. Dat leidde naar absurde, autonome reeksen van woorden, regels en zinnen. Opbouw en afbraak van de taal. De gedichten kwamen samen in de bundel Douche, gedrukt op transparant plastic en te lezen onder de douche. Met begeleiding van saxofonist en geluidskunstenaar Willem Odenthal heb ik in jongerencentra, op literaire podia en zelfs in een museum deze performance poëzie ten beste gegeven.

Persoonlijke noot: de eerste dichtbundel die ik niet bij de Slegte kocht maar waarvoor ik de volle mep betaalde, in januari 1981, is Koos van den Kerkhof – een vuurmond liefde (Uitgeverij Corrie Zelen, Maasbree 1980).

1.

Enno Develing – Het kantoor. Project 3 (Manteau, Brussel/Den Haag 1973).

Een zeer bijzondere uitgave, waarover ik al eerder schreef (ruim twee jaar geleden in deze rubriek):

In 1973 brak Enno Develing (…) met ‘project 3’ uit de beperkingen van het boek: Het kantoor (uitgegeven door Manteau), verschijnt in een doos – ik heb deze uitgave nog nooit gezien, zoek hem al jaren, maar volgens mij bevat de doos foto’s van een dag op kantoor, teksten (losbladig?) over een dag op kantoor en vier flexidiscs met kantoorgeluiden.

Van bintphotobooks.blogspot.nl neem ik over uit het merkwaardig getitelde blogje ‘The Office Project 3 Het Kantoor Enno Develing the Choice of Frido Troost The Ducth Photobook’ (achter ‘Ducth’ had ik eigenlijk ‘[sic! – KtH] moeten neerzetten, maar dan was de titel helemaal onleesbaar geworden):

een onmiskenbaar conceptueel meesterwerkje: De medewerkers van een Haags kantoor vertellen in een kwartier wat ze het laatste uur hebben gedaan. Het tekstgedeelte van het werk bestaat uit de letterlijke transcriptie van deze interviews (24 hilarische pagina’s). Tegelijkertijd heeft een team van fotografen één hoek van het kantoor vanuit vier verschillende standpunten elke minuut gedurende één uur gefotografeerd…zestig pagina’s met vier beelden. Op vier begeleidende singeltjes kan de lezer/kijker ondertussen de opgenomen kantoorgeluiden beluisteren. Simpelweg geniaal.

Inderdaad: geniaal. En nog altijd node gemist in mijn verzameling. Help!

Karel ten Haaf