Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar en letterkundige aan de Universiteit Utrecht, heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een app die laat horen hoe het Nederlands in de middeleeuwen klonk. De app heet Vogala, vernoemd naar een woord uit de eerste Nederlandse zin.

In het Dagblad van het Noorden zegt Van Oostrom:

Ik vind het heel interessant het oudste en het nieuwste bij elkaar te brengen. Diverse neerlandici en bekende gasten zullen teksten inspreken, zoals de oudste Nederlandse zin, waar de app naar vernoemd is: Hebban olla vogala nestas hagunnan. Maar ook Van den vos Reynaerde, Bijbelteksten, liederen over bijvoorbeeld de moord op Floris V of de mystieke visioenen van Hadewijch zullen straks met Vogala te beluisteren zijn.

Hieronder staan enkele geluidsfragmenten uit de app: Hebban olla vogala nestas hagunnan, Van den vos Reynaerde en visioenen van Hadewijch.

De app zal binnenkort beschikbaar zijn in de App Store.