‘Het boek is ontzettend dik en rommelig,’ zegt regisseur Ger Thijs over De donkere kamer van Damokles in een gesprek met Bram Douwes van het radioprogramma Glasnost. Op dit moment toert de toneelversie die gemaakt is naar het beroemdste boek van Hermans door Nederland. Thijs noemt De donkere kamer van Damokles: ‘Het is een beetje een haperende detective.’

Het is niet de enige kritiek van Thijs.

Hermans is ook een beetje een onaangename man, dus die figuren… Hij zit erg te hameren op kleinburgerlijkheid en viezigheid en vozigheid. Dat maakte het bewerken ook niet zo prettig. Je kan beter een schrijver hebben die van zijn figuren houdt.

Het is de eerste, maar ook gelijk de laatste bewerking van een roman van Hermans voor toneel, concludeert Thijs. Luister het hele gesprek hier terug.

Voor wie al die onaangenaamheid nog wil zien: hier is de speellijst.