In het VPRO-programma Nooit meer slapen bekende A.H.J. Dautzenberg vannacht dat hij nooit als anonieme donor een nier heeft afgestaan. In het boek Samaritaan beschreef Dautzenberg de weg door de medische bureaucratie. Al direct bij publicatie werden er vraagtekens gezet bij het waarheidsgehalte van het verhaal. Dautzenberg heeft nogal een reputatie op te houden met artikelen die meer fictief van aard zijn dan aanvankelijk gedacht werd. Onlangs kwam de auteur nog in het nieuws omdat hij in een Limburgse krant een artikel schreef waarin hij bedachte citaten en opinies toeschreef aan Wiel Kusters.

Volgende week verschijnt een nieuwe verhalenbundel van A.H.J. Dautzenberg. Daarin staat een zelfinterview waarin Dautzenberg zijn bekentenis doet. In het programma Nooit meer slapen was de radioreporter net op tijd om te horen dat het mensen van Pauw & Witteman boos opbelden omdat Dautzenberg in hun programma verteld heeft over zijn nierdonatie. Overigens kan dat ook in scène zijn gezet. Overigens zou het best zo kunnen zijn dat de week erop blijkt dat ook het zelfinterview van Dautzenberg volledig fictief is.

Kenners spreken van het spanningsveld tussen feit en fictie.

Hier het interview waarin Dautzenberg ook nog bekent dat hij misschien een messiascomplex heeft (overigens kan dat best fictie zijn).

Het interview uit 2011 met Pauw & Witteman.