Niet zo spannend als De eetclub

“Wordt het geheim van De eetclub eindelijk ontrafeld?” Maar liefst twee keer heb ik De eetclub gelezen. Een keer toen het boek net uit was en het een ontzettende hype was. Een tweede keer toen ik opdrachten bij het boek moest maken voor de website www.lezenvoordelijst.nl. Beide keren had ik, nadat ik het boek gelezen had, niet het idee dat ik nog met een geheim in mijn maag zat, maar de achterflap van het vervolg op deze bestseller van Saskia Noort vertelt me toch echt wat anders.

Debet (1)Debet heet het vervolg op De eetclub. Het is een titel die betrekking heeft op de gevolgen van de crisis die ook in Bergen – Debet speelt zich tien jaar na De eetclub in hetzelfde dorp af – overduidelijk merkbaar zijn. Karen van der Made, die aan het eind van het eerste boek niet wist hoe snel ze het dorp moest verlaten (er waren immers twee doden in haar kennissenkring gevallen en ze bracht het er zelf ook maar nipt levend vanaf) keert na de al of niet zelfgekozen dood van haar man Michiel Brouwers weer terug naar de plek des onheils.

Ze moet wel, want haar overleden man blijkt haar opgezadeld te hebben met flinke schulden. Het huis waarin ze al die jaren met plezier gewoond heeft wordt al snel verkocht aan: juist, Simon, de man uit haar verleden waar ze een kort maar krachtig avontuurtje mee heeft beleefd. Ook in Debet doet Simon weer verwoede pogingen grip te krijgen op het leven van Karen die, ondanks dat ze door schade en schande wijs geworden is, zich nog steeds aangetrokken voelt tot deze charmeur.

Saskia Noort lijkt altijd de tijdsgeest weer te geven in haar boeken. Het ineenstorten van de economie, het gevecht om het hoofd boven water te houden en vooral ook de pogingen om de schijn koste wat kost op te houden weet Noort met haar vlotte pen goed te beschrijven. Debet leest mede door deze verwijzingen naar de actualiteit als een trein.

Echt vreselijk spannend wordt het boek daarentegen eigenlijk niet. Ja, er vallen nog wel wat andere onverwachte doden en de aanstichter of aanstichtster (ik verklap niets) van alle ellende komt uit een behoorlijk onverwachte hoek, maar echt bij de keel grijpen doet het verhaal je nergens. Voordat het echt spannend wordt heb je de desbetreffende passage namelijk ook alweer uitgelezen. Ik geloof tot slot niet dat Saskia Noort ooit nog een vervolg op Debet gaat schrijven, want als er nu nog een geheim uit deze Bergense ‘vriendenclub’ te persen is, dan ben ik echt een ontzettend beroerde lezer.

Cilla Geurtsen

Saskia Noort – Debet. Anthos literaire thrillers, Amsterdam. 256 blz. € 19,95.

0

Reacties