Het is het paradepaardje van Eppo van Nispen (directeur CPNB). De Boekenweek zou dit jaar voor het eerst ook in Vlaanderen worden georganiseerd. Maar het lijkt een grote deceptie te worden.

De Vlaamse keten Standaard Boekhandel heeft namelijk aangekondigd niet mee te werken aan de Boekenweek. Dat maakte het actualiteitenprogramma Nieuwsuur vanavond bekend.

Sinds 2012 werd het Boekenweekgeschenk al in Vlaanderen verspreid als onderdeel van de zogeheten Literaire Lente, maar vanaf dit jaar zou een echte Boekenweek dit vervangen. Het CPNB werkt hiervoor samen met het Vlaamse boek.be en de Nederlandse Taalunie.

De Vlaamse Standaard Boekhandel, die 45 procent van de Vlaamse boekenmarkt in handel heeft, is boos over het initiatief. Tegenover Nieuwsuur zegt de directeur van de boekhandel:

We waren niet eens op de hoogte van het initiatief van de CPNB en Boek.be. Toch worden we gedwongen om eraan mee te werken. Het kost ons tijd, geld en energie.

De eerdere pogingen om een Boekenweek naar Nederlands model in te voeren, kon rekenen op een matig enthousiasme van kopers. ‘De dozen met Tom Lanoye uit 2012 staan hier zelfs nog,’ aldus de directeur van Standaard Boekhandel.

0