Het kaartenbakje bij de CPNB met jonge, interessante schrijvers is klein en smal. Dat blijkt ook weer uit de aankondiging van de JongerenliteraTour, een tour langs scholen om jongeren te interesseren voor literatuur. Dus daar zijn ze weer: Daan Heerma van Voss (De Bezige Bij), Thomas Heerma van Voss (Thomas Rap, imprint De Bezige Bij), Jamal Ouariachi (Querido), Ellen Deckwitz (Nijgh & Van Ditmar, wordt Atlas Contact), Yannick Dangre (De Bezige Bij), Hanna Bervoets (Atlas Contact), Jan van Mersbergen (Cossee) en Lieke Marsman (Van Oorschot). Dit alles in het kader van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, de prijs voor jongerenliteratuur. Het meest opvallend is misschien wel dat auteurs die young adult-boeken schrijven ontbreken tijdens de tour.

Het is heel goed dat deze auteurs scholen bezoeken en ze zullen zeker slagen in hun missie, maar er zijn zoveel meer auteurs die echt boeken schrijven voor de doelgroep, die nooit aan de beurt komen (‘De DJP bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De DJP richt zich op jongeren tussen de 15 en 30 jaar. De prijs vult hiermee het gat dat er is aan tussen de Gouden Lijst en juryprijzen als de Libris en Ako Literatuurprijs.’)

‘Tijdens het literaire bezoek aan bovenbouw van zowel vmbo, havo als vwo, gaan de auteurs in gesprek met scholieren over het auteurschap en jongerenliteratuur,’ staat er in het persbericht. Maar bij het vmbo lezen de leerlingen wel Hanna Bervoets (Lieve Céline), maar de boeken van de overige auteurs zullen nauwelijks of nooit gelezen worden. Waar zijn de auteurs die hebben geschreven voor de Slash-reeks? Waar vind ik de Lemniscaat-auteurs? Waar zijn de auteurs van Van Goor? En zo kunnen we nog wel een paar uitgeverijen noemen die een heel Young adult-fonds hebben.

Maandag worden de nominaties voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs bekend gemaakt.