‘Wie moet het Boekenweekgeschenk van volgend jaar schrijven?’ vroeg een boekhandelaar op Facebook. Er volgde een storm van reacties. Duidelijk werd dat één schrijversnaam het vaakst werd genoemd: Jan Brokken.

Vorig jaar verscheen zijn boek De vergelding waarmee Brokken doorbrak bij een groot publiek. Het boek stond op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil 2014 en de NS Publieksprijs.

Veel boekhandelaren vonden dat het ook weer eens tijd werd voor een vrouwelijke Boekenweekauteur. In 2002 schreef een vrouw voor het laatst het Boekenweekgeschenk, dat was Anna Enquist. Een naam die populair onder de boekhandelaren is, is die van Esther Gerritsen.

Haar uitgever was op Facebook ook meteen enthousiast:

Het gerucht gaat dat Esther Gerritsen het zal worden, het wachten is op een uitnodiging van de directeur van het CPNB om een kopje koffie met hem te komen drinken.