Boven de rouwadvertentie van historicus Nanda van der Zee staan een paar regels uit haar dichtbundel Het tere licht, geschreven naar aanleiding van de dood van haar moeder. Van der Zee werd vooral bekend door haar boek Om erger te voorkomen (1997) over de vlucht van koningin Wilhelmina naar Londen en de mate van collaboratie van de Nederlanders. Het boek lokte ongemeen felle reacties uit.

In De Groene Amsterdammer kreeg ze echter bijval van René Zwaap.

Van der Zee krijgt nu het verwijt dat ze niet genuanceerd genoeg heeft gewerkt, en dat in haar werk de schrille toon van de verontwaardiging overheerst. Maar juist de oprechte verbijstering en woede die in alle ruim 250 bladzijden van Om erger te voorkomen doorklinken, maken dat dit boek nu al een geheel eigen plaats heeft in de geschiedschrijving van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is verbazingwekkend genoeg de eerste keer dat een dergelijk boek is geschreven en gepubliceerd.

Wie de lijst met publicaties van Nanda van der Zee bekijkt ziet dat vooral de Tweede Wereldoorlog een terugkerend onderwerp is. Van de biografie over Jacques Presser tot een boek over het kamp Westerbork. Maar ze maakte ook historische uitstapjes. Een uitstapje was een boek over professor Bob Smalhout, met wie ze later trouwde. Op de site nieuwwij.nl zei Smalhout daarover:

De schrijfster Nanda van der Zee woont in een huisje op mijn terrein. Ze schreef een biografie over me en is gebleven. Ze kookt en zorgt voor me, we bespreken de dingen van de dag.

Van der Zee werd 62. Ze overleed aan de gevolgen van een ongelukkige val. Ze wordt morgen begraven.