Pieter Steinz heeft gisteren uit handen van voorzitter Paul Schnabel van Stichting De Gouden Ganzenveer een gouden ereveer ontvangen. De stichting kent Steinz de veer toe omdat Steinz de Nederlandse én buitenlandse literatuur ‘op een onnavolgbare manier in een nieuw soort literatuurgeschiedenis’ heeft geplaatst.

Zijn literatuurgeschiedenis is er een van contexten, van verbanden, van netwerken. Geen afzonderlijke sterren interesseren hem, maar de sterrenhemel. En die weet hij op een fascinerende manier te duiden.

Volgens het reglement Stichting De Gouden Ganzenveer komen mensen die in en om het boekenvak werkzaam zijn niet in aanmerking voor toekenning van de Gouden Ganzenveer. Vanwege zijn bijzondere verdienste voor het gedrukte én geschreven woord is voor Pieter Steinz een uitzondering gemaakt. Pieter Steinz is directeur van het Nederlands Letterenfonds.

 

Omdat Steinz door de spierziekte ALS niet kan spreken sprak zijn dochter Jet Steinz gisteren een dankwoord uit dat op nrc.nl is na te lezen.