De regels van drieMarjolijn Hof wint dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs voor haar boek De regels van drie. De prijs voor het beste kinder- of jeugdboek bestaat sinds 1988 en werd eerder gewonnen door onder anderen Bart Moeyaert, Guus Kuijer, Anton Quintana en vorig jaar door Kristien Dieltiens voor Kelderkind. In de jury zaten evenals in 2013 Hanneke Groenteman, Jaap Friso, Vanessa Joosen en Leentje van Wirdum. Jan van Mersbergen was dit jaar het nieuwe jurylid, hij nam de taak over van Kees ’t Hart. Hof ontvangt een bedrag van 15.000 euro.

Vanessa Joosen zei namens de jury: ‘Voor haar hersenkronkels buigen wij in volle bewondering.’ Ze vertelde dat het boek een krachtig pleidooi is tegen de betutteling. Andere boeken die niet hebben gewonnen maar wel werden genoemd en geroemd zijn Rennen van Elvis Peeters en Gerda Dendooven (‘Het mooiste voorleesboek’), Held op sokken van Bette Westera en The Tjong-Khing en Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz. Een kritische noot van de jury betrof de veel te vaak ‘goedkoop ogende omslagen’ van de boeken die recent zijn uitgegeven. Voorafgaand aan de uitreiking hield Bärbel Dorweiler, die jarenlang uitgever was bij Querido, een lezing waarin ze onder andere opriep elk boek op zijn merites te beschouwen. Een goed (kinder- of jeugd)boek is authentiek, en authenticiteit zit vaak onderhuids, aldus Dorweiler.