Een ode aan de fantasie

Op een perfecte dag in mei, waarin ‘de hemel helemaal schoon blauw en het strand nog leeg’ is, besluit de vader van de dertienjarige Kos de naam van zijn hotel te veranderen. ‘Dat was hij al van plan toen mama net dood was maar het was er nooit van gekomen. Zo’n dag was het: om grote plannen uit te voeren.’

Kos vertrouwt al zijn lief en leed toe aan een oude bandrecorder als zijn leven aan het eind van diezelfde dag compleet op zijn kop staat: ‘vandaag kampioen geworden, mijn vader kreeg een hartaanval, we zijn in het ziekenhuis geweest en hebben het hotel draaiende gehouden’. Dit is echter nog maar het begin. Zijn vader blijkt diep in de schulden te zitten. Binnen een week moet er zevenduizend euro op tafel komen om het hotel te kunnen redden. Kos en zijn zussen willen hun vader niet belasten met dat probleem, bang als ze zijn om hem ook te verliezen na de dood van hun moeder. De prijs van vijfduizend euro voor het winnen van de Miss Noordzee Verkiezing zou ze daar een eind bij op weg kunnen helpen.

De problemen van Kos lijken onoplosbaar en heel zwaar, maar Sjoerd Kuyper weet hier een hilarisch, ontroerend en vooral levendig verhaal van te smeden. Naast al dit tumult bloeit namelijk ook de liefde op: Kos wordt hopeloos verliefd op Isabel, wat met twee onhandige pubers tot dolkomische scènes leidt.

hotel grote l sjoerd kuyperMet de opnamen op de bandrecorder koos Kuyper voor een bijzondere manier van vertellen. Kos praat tegen de lezer via de bandrecorder. Zijn ‘stem’ wordt zo nu en dan onderbroken door die van Isabel, fragmenten die in het verhaal zijn opgenomen middels een cursief lettertype. Op die manier geeft zij commentaar op alle bizarre gebeurtenissen. Hotel De Grote L is een ode aan de fantasie. Of zoals Kos het zelf verwoordt: ‘Als je aan fantasie kon sterven, was ik allang dood geweest.’

Er gebeurt zelfs zo veel, dat Kos soms te weinig tijd heeft om alles op zijn bandrecorder in te spreken. Hij is dan genoodzaakt de gebeurtenissen puntsgewijs op te sommen om er later op terug te komen. Dat maakt nieuwsgierig. Het lijkt Sjoerd Kuyper zelf ook geholpen te hebben bij het construeren van de roman. Hoe onwaarschijnlijk de gebeurtenissen soms ook zijn, hij weet alle ballen hoog te houden.

De vlotte spreektaal van Kos zorgt ervoor dat de vele poëtische zinnen en treffende metaforen van Kuyper toegankelijk blijven. De titels van de hoofdstukken vormen op zich al bijna een gedicht. ‘Ik ben een stotteraar in de liefde’, ‘Had ik mijn hand maar op zijn hart gelegd’, of ‘Bakstenen begrijpen meer van zebra’s dan mannen van vrouwen’ zijn er voorbeelden van. Een talig kunstwerk, dat het verhaal een literair randje geeft. Op elke pagina staat wel een zin die je hardop wilt voorlezen. Ook schreef Kuyper passages die je dagen bij blijven.

En opeens begon ik te huilen. Ik ging helemaal door het lint. Onvoorstelbaar. Nou ja, ik had drie jaar niet gehuild en tranen kunnen wel bevriezen, maar ze verdampen nooit. Ze kunnen jaren in je ijskoude hoofd zitten maar als er dan twee armen om je heen geslagen worden, smelten ze en komen ze naar buiten. (…) Ik klemde mijn kaken op elkaar maar het hielp niet. Drie jaar is lang. De oudste tranen kwamen het laatst.

Hotel De Grote L is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het omslag doet desalniettemin vermoeden dat het alleen voor jonge kinderen geschikt zou zijn. Dat is spijtig, want veel pubers en jongvolwassenen zullen het om die reden misschien laten liggen, terwijl dit boek zich juist ook leent voor die leeftijdscategorie.

Wellicht stond Kuyper zelf ook aan het begin van een prachtige dag toen hij besloot tot het schrijven van dit boek. Als kinderboekenschrijver heeft hij al vier Zilveren Griffels en een Gouden Griffel mogen ontvangen, maar het lijkt erop dat hij met Hotel De Grote L daar eind dit jaar nog één aan toe mag voegen.

Mirjam Hoekstra

Sjoerd Kuyper – Hotel De Grote L. Lemniscaat, Rotterdam. 228 blz. € 13,95.