Tzum.info berichtte eerder vandaag over de uitspraken van Libris-genomineerde Jeroen Theunissen. Hij maakte zich boos over een negatieve recensie over de roman De kunst van het vallen van collega-schrijver Gaea Schoeters in De Morgen.

Theunissen richtte zijn pijlen op de recensenten Dirk Leyman (De Morgen) en Mark Cloostermans (De Standaard). ‘Je mag als auteur, lijkt me, van een recensent verwachten dat hij een genuanceerd oordeel geeft, negatief of positief. Dat hij over het boek schrijft, niet over de persoon,’ schreef hij.

Inmiddels heeft recensent Mark Cloostermans gereageerd op de aantijgingen van Theunissen:

(…) ik geloof niet dat collega Leyman kritiek verdient omdat hij het einde van Gaea Schoeters’ roman heeft verklapt in zijn recensie. Sterker nog, als je een roman ernstig wil interpreteren, heb je dikwijls (een deel van) de ontknoping nodig. Anders blijf je aan de oppervlakte, is je recensie niets meer dan een lange reclametekst – en word je dààrop weer aangevallen door die immer ontevreden schrijvers.

Cloostermans vervolgt:

Mensen vragen zich misschien af waarom Jeroen Theunissen zo duidelijk kwaad is op mij, terwijl hij zich ogenschijnlijk opwindt over een tekst van Dirk Leyman. Dat komt waarschijnlijk door mijn recensie van zijn laatste poging-tot-roman. (…) Puff Theuny heeft al een tijdje een beef met mij, daarom word ik weer eens gedist. We zullen wel nooit homeboys worden, omdat ik zijn werk simpelweg niet goed vind.