In de Volkskrant van vandaag reageert Huib de Vries, voormalig directeur marketing van Volvo Cars, op het stuk over Martin Bril van Bert Wagendorp, dat afgelopen weekend in dezelfde krant verscheen. Wat er in het stuk staat over de afspraken tussen Martin Bril en Volvo klopt niet, volgens De Vries.

Twee dagen geleden, op 22 april, was het precies vijf jaar geleden dat Bril overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. Naar aanleiding daarvan schreef Bert Wagendorp zijn artikel, waarin onder andere staat:

(…) toen Bril zijn faam zag toenemen, begon hij zijn columns uit te baten als ruilmiddel. Hij reed in de nieuwste Volvo in ruil voor het regelmatig noemen van dat merk in zijn stukjes. Zo ging het ook met kleding van Hans Ubbink, vliegen met de KLM, lunchen bij restaurant Wilhelminapark, een mooie Eamesstoel of andere producten die gratis te verkrijgen waren met een vermelding in de meestgelezen rubriek van de krant.

Deze informatie klopt niet, volgens Huib de Vries, die niet alleen voor Volvo Cars werkte, maar ook bevriend was met Martin Bril: ‘Geen idee waar Wagendorp die wijsheid vandaan haalt.’ Bril was al lang voordat De Vries hem leerde kennen groot fan van Volvo. Het noemen van het automerk deed hij niet omdat hij dat had afgesproken, maar omdat hij zo graag Volvo reed. Zijn ambassadeurschap vervulde hij dus al met verve voordat er sprake was van contact tussen de auteur en De Vries. Toen het contact er eenmaal was, werd er wel degelijk samenwerking gezocht, daarover laat de Vries geen misverstanden bestaan. Maar niet op de manier zoals vermeld door Wagendorp:

Wat Martin en ik juist niet afspraken, was dat hij Volvo zo vaak mogelijk moest noemen in zijn columns. Natuurlijk niet. Dat is veel te doorzichtig. En bovendien een veel te vage afspraak voor een commerciële onderneming als Volvo. Nee, wij stelden hem een auto ter beschikking en kregen daar heel tastbare diensten voor terug. Vanzelfsprekend vonden wij het prachtig dat hij aan zijn fans liet weten dat hij Volvo reed. Maar dat deed hij altijd al.