Dat Utrecht een levendige poëziescene heeft wordt nog eens onderstreept door de poëziebundels die de afgelopen jaren op City2Cities zijn gepresenteerd. In 2011 zag De steen vreest mij van Ellen Deckwitz er het licht, in 2012 werden bundels van Peter Knipmeijer, Nanne Nauta en Peter Drehmanns er gepresenteerd en vorig jaar verscheen Papieren veulens van Hanneke van Eijken. Aan dit rijtje kan nu de bundel Crowdsufen op laag water van Daniël Vis worden toegevoegd.

Voor de bundelpresentatie in de Spiegeltent heeft Vis de dichters Joost Oomen, Menno Wigman en Dennis Gaens opgetrommeld. Muziek is er van Willie Darktrousers en de presentatie is in handen van Jerry Hormone.

Redacteur Katrijn van Hauwermeiren verhaalt hoe Menno Wigman haar op het spoor bracht van Vis. Na de eerste e-mail van haar kant stuurde hij een aantal gedichten op en na de eerste kop koffie volgde het contract. Hoe secuur Vis te werk ging blijkt uit een e-mail die ze aanhaalt: toen de tweede proefdruk af was mailde hij 3.23 uur dat hij graag de regel ‘het hielp geen zier’ veranderd wil hebben in ‘het hielp niets’. Ook de omslag ontstond naar een idee van hem en de benodigde baby born werd via internet aangeschaft en is gelukkig ook lijfelijk op het podium aanwezig.

Menno Wigman City2Cities Willie Darktrousers City2Cities Dennis Gaens City2Cities Joost Oomen City2Cities

Nadat het eerste exemplaar is verloot volgen de voordrachten vlot. Menno Wigman draagt onder andere ‘Tuincentrum Osdorp’ voor, een gedicht dat Daniël wel zal aanspreken. Joost Oomen draagt een drietal gedichten voor over zijn moeder (die geen fan is van Vis). Dennis Gaens had in de ochtend van de 12e april nog een gesprek met een man in de trein die op weg was naar zijn ritalin dealer, maar het ontbrak helaas aan tijd om gedicht te schrijven over deze gebeurtenis. Hopelijk horen we het nog op de aanstaande presentatie van Kutgitaar 2.2. Kwaad paard Willie Darktrousers weet zo te zien de toehoorders die hem nog niet kennen te overtuigen met zijn onheilsfolk. Hoewel het er uiteindelijk niet van komt had er bij zijn optreden misschien voorzichtig gecrowdsurfed kunnen worden.

Over de poëzie en voordracht van de winnaar van het NK Poetry Slam 2014 is dit weekend al veel gezegd op verschillende blogs. Crowdsurfen op laag water bevat gedichten waarvan de beelden je bijblijven en als je Vis een paar keer hebt zien optreden kan je ze niet meer lezen zonder zijn stem te horen.

Daniël Vis City2Cities

De bundelpresentatie van Daniël Vis was een onderdeel van het City2Cities-festival.

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour