De beste manier om als schrijver op tv te komen

‘Hoe krijg je een boek op tv?’ Voor Inct schreef Cathelijne Esser een artikel (na te lezen op haar eigen blog) waarin je verbijsterend veel te weten komt over de gedachtenwereld van redacteuren die een boekenitem moeten produceren voor hun programma. Esser sprak met de boekenredacteuren van Koffietijd, Een Vandaag, Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en Kunststof TV. Bij Koffietijd houden ze niet zo van romans ‘die verder niemand gelezen heeft’. Ze zoeken het meer in een andere hoek: ‘Met kookboeken zijn we altijd blij.’ Ook De Wereld Draait Door vindt romans lastig, maar als de uitgever ‘een leuk haakje aandraagt: een originele insteek’ dan valt er nog wat van te maken. Opvallend is dat geen enkel programma op literaire gronden naar een boek kijkt. Kortom: wees beroemd, wees actueel, schrijf een kookboek, maar doe in godsnaam niet iets literairs.

Helaas heeft Esser Wim Brands niet geïnterviewd. Ik denk dat hij gewoon boeken uitzoekt die hij interessant vindt. Volgens mij is dat ook de enige weg voor boekenprogramma’s op tv of literatuursites zoals deze.

Beter dan de vier boekhandelaren van het boekenpanel van De Wereld Draait Door die waren afgericht om binnen een minuut zo vaak mogelijk ‘fantastisch’ te zeggen bij een boek dat ze lang omhoog moesten houden zodat de camera’s konden inzoomen op de voorkant, om de volgende dag in hun Librisboekhandel de werken te kunnen verkopen die ze de avond ervoor hadden aangeprezen en de week ervoor al hadden ingekocht. Beter dan een gesponsord item in een roddelrubriek, die onder het mom van iets cultureels gewoon commercie bedrijft. (Het zou me overigens niet verbazen als dezelfde constructie achter het boekhandelarenpanel van De Wereld Draait Door zat.) Het mag allemaal, maar het betekent dat je de kritiek alleen maar kunt vinden in kranten en tijdschriften, al is de voorspelbaarheid van de besproken werken in de bijlagen wel erg groot geworden. Daarnaast zie je literaire sites groeien. Tzum trok, ik zal de exacte cijfers morgen geven, deze maand meer dan 80.000 bezoekers (meer dan 50.000 unieke). En al verdienen we erg weinig via Bol.com (als je bestelt via hun link, dan krijgen wij zo’n 5% van de verkoop; dat levert tussen de veertig en tachtig euro per maand op); we zullen nooit zeggen dat een boek ‘geweldig’ of ‘prachtig’ of ‘fantastisch’ is om meer geld binnen te harken. Dan maar liever geen inkomsten. Als het een kutboek is, dan zeggen we dat het een kutboek is. Dat geluid zou ik ook wel weer eens op tv willen horen.

Coen Peppelenbos