Gijs Scholten van Aschat Jacob Derwig en Rikfa Lodeizen vertolken de hoofdrollen in de verfilming van de roman Publieke werken van Thomas Rosenboom. De roman van Rosenboom gaat over vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) die het veld moet ruimen als zijn huisje tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam moet wijken voor het geplande Victoria Hotel.

Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.’

De film is najaar 2015 in de bioscoop te zien.