Vanaf eind april kan het publiek stemmen op de genomineerde auteurs die straks misschien op de nieuwe Boekenbon komen te staan. Tzum.info vroeg aan de Nederlandse Boekenbon hoe de campagne tot nu toe verloopt. ‘Er wordt al aardig gestemd op de genomineerde schrijvers. Vooral bij de vrouwen liggen het aantal stemmen dicht bij elkaar,’ aldus Madelon Visser (medewerker Communicatie).

Er komt een nieuwe Boekenbon met een schrijver (Herman Koch, Geert Mak, Tommy Wieringa en Ronald Giphart zijn genomineerd) en een Boekenbon met een schrijfster (Annejet van der Zijl, Esther Verhoef, Esther Gerritsen en Simone van der Vlugt zijn genomineerd).

Het is opvallend dat de campagne nog niet echt leeft bij de schrijvers en uitgeverijen. Een rondgang op de social media van de genomineerden, laat zien dat de ene schrijver – daags na de bekendmaking van de nominaties – wel aandacht besteed heeft aan de campagne en de ander niet. Hetzelfde geldt voor de uitgeverijen; al snel viel de publiciteit stil. Volgens Visser heeft de Nederlandse Boekenbon niet aan de uitgeverijen gevraagd om campagne te gaan voeren.

De uitgevers hebben wij informatie gestuurd over de verkiezing en verteld dat wij via sociale media aandacht besteden aan de nominatieperiode. Daarbij aangegeven dat wij hiervoor de hashtag #nieuweboekenbon gebruiken en dat wij het zouden waarderen als zij dat ook zouden doen.

De afgelopen dagen lijkt er toch weer wat beweging te komen. Uitgeverij De Geus plaatste gisteren op Twitter een banner:

Uitgeverij Ambo|Anthos, die maar liefst drie genomineerde auteurs (Herman Koch, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt) aanleverde, blijft vooralsnog stil. Maar Uitgeverij Querido kwam vandaag ook met een stemadvies:

zijl