De 1100 leden van de Koninklijke Boekverkopersbond hebben nog tot middernacht om in te stemmen met een plan dat de boekenbon moet redden. Steeds minder mensen rekenen hun aankopen in de boekhandel af met de boekenbon. Sinds 2008 is de omzet zo goed als gehalveerd: werd tien jaar geleden voor 38 miljoen euro met de boekenbon afgerekend, vorig jaar was dat nog maar 20 miljoen en in de eerste maanden van 2018 daalde de omzet met nog eens zeven procent.

Dat meldt de NOS die interne stukken van de Koninklijke Boekverkopersbond heeft ingezien. Bij ongewijzigd beleid zakt de boekenbon door zijn bestaansminimum. Directeur Anne Schroën onthoudt zich tegenover de NOS van verder commentaar, maar bevestigt de dalende omzet.

De omzetdaling wordt geweten aan het toegenomen aantal cadeaukaarten in een agressieve markt. Er zijn zo’n 200 verschillende van die kaarten en bonnen te koop. Vroeger waren dat er maar vier: de boekenbon, de VVV-bon, de bioscoopbon en de platenbon.

De Boekverkopersbond stelt de aangesloten boekhandelaren een reddingsplan voor dat voorziet in een bonus voor verkopers en een hogere marge voor de uitgever van de boekenbon. Als minder dan 85 procent van de leden het plan aanvaardt, wordt de exploitatie van de boekenbon mogelijk uitbesteed. Een andere oplossing om van het probleem af te komen is de verkoop van aandelen in Boekenbon BV. De boekenbon werd in 1934 in Nederland geïntroduceerd.

De dalende omzet van de boekenbon staat in contrast met de boekenverkoop die sinds 2014 weer een stijging beleeft. In het najaar besluit de Koninklijke Boekverkopersbond over de toekomst van de boekenbon.