In de najaarsbrochure van De Bezige Bij nog een opvallende overstap. Jan van Loy, met zijn vorige roman Ik, Hollywood nog genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, heeft uitgeverij Nieuw Amsterdam verruild voor De Bezige Bij. In oktober komt zijn nieuwe roman uit, getiteld Veertig jaar liefde. Gisteren meldden we al de overstap van Paul Auster van De Arbeiderspers naar De Bezige Bij.

Op Twitter suggereerde Abdelkader Benali dat de overstap had te maken met geld dat De Bezige Bij had geboden. Op de site van Boekblad zegt uitgever Peter Nijssen dat de overgang waarschijnlijk te maken heeft met de verhuizing van de uitgeverij naar Utrecht. Nijssen verwacht, nu de uitgeverij weer terug is in Amsterdam, dat Auster de laatste auteur is die wegloopt. Al eerder stapte ook Ohran Pamuk over. Maarten Dessing ontlokt Nijssen de uitspraak dat andere uitgevers niet heel netjes omsprongen met de feiten:

Ook omdat concullega’s de situatie aangrepen om hen juist wél wijs te maken dat De Arbeiderspers was gedegradeerd. Ik kan dat niet bewijzen, maar ik weet hoe het werkt in de uitgeverij.

Of Nijssen specifiek de concullega’s van De Bezige Bij bedoelt, is niet duidelijk.

In de catalogus van De Bezige Bij worden verder boeken (soms herdrukken) aangekondigd van Ernest van der Kwast (voorheen Nijgh & Van Ditmar), Cees Nooteboom (voorheen De Arbeiderspers, Atlas), Charlotte Mutsaers (voorheen Meulenhoff), Y.M. Dangre (voorheen Meulenhoff), A.F.Th. van der Heijden (voorheen Querido).