De CPNB maakte vandaag bekend dat de verfilming van 12 Years a Slave, een autobiografisch boek uit 1853 door Solomon Northup, uit 6700 stemmen tot beste boekverfilming van 2014 (te zien in de Nederlandse bioscopen) is verkozen. De film leverde producent Brad Pitt en regisseur Steve McQueen dit jaar ook al een paar Oscars en The Golden Globe op.

Andere genomineerde films waren De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street.

De Parel is een publieksprijs die de CPNB als partner van het Film by the Sea Festival in het leven heeft geroepen. Vanaf 2012 werd de Film by the Sea Publieksprijs uitgereikt, die dit jaar is omgedoopt tot de Parel. De voorselectie is gemaakt door een jury bestaand uit Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, en André Nientied en Barend de Voogd, filmrecensenten van NU.nl.

Naast de publieksprijs wordt tijdens het festival, dat draait om films die gebaseerd zijn op boeken, de Dioraphte Film- en Literatuurprijs uitgereikt door een vakjury waarvan Adriaan van Dis dit jaar de voorzitter is.