Er werd gefluisterd dat boekhandel Vermeer in Emmen drie bodyguards achter de hand hield voor het geval de middag uit de hand zou lopen. De mensen in de stampvolle boekhandel merkten in ieder geval niet dat de auteur buiten de zaak door enkele mensen werd uitgejouwd. In de zaak trof Peter Middendorp in ieder geval genoeg mensen aan die weten hoe fictie werkt. Toet literair Drenthe en een beetje Groningen was uitgelopen om aanwezig te zijn bij de Drentse presentatie van Vertrouwd voordelig. Een presentatie waarbij Daniël Lohues boos de winkel uitliep door een onhandige verspreking van uitgever Mai Spijkers.

Of hij de heisa rond zijn roman Vertrouwd voordelig zo apprecieert. waag ik te betwijfelen. Ik vermoed dat Middendorp wel toe is aan rustig vaarwater.

presentatie boekhandel Vermeer
De complete winkelvloer op de begane grond stond vol, dus vond de presentatie plaats op de trappen.
Mai Spijkers stelt Daniël Lahues voor
Uitgever Mai Spijkers stelt Daniël Lohues abusievelijk voor als Daniël Laahuus. Uit de zaak klinkt gelach en gemor. Voor Lohues is het blijkbaar de druppel.
Lohues trekt jas aan
Terwijl de uitgever op de trap verder speecht, trekt Lohues zijn jasje aan. De gitaar wordt in de hoes gedaan.
Lohues vertrekt
Lohues vertrekt via de achteruitgang, maar je komt daar niet veel verder dan een soort balkonnetje.
terugkomst
De uitgever praat nog steeds en buiten haalt Middendorp zijn neef over om terug te komen.
Spijkers en Lohues
Spijkers verontschuldigt zich later uitvoerig voor zijn verspreking. De spanning bij schrijver Peter Middendorp is inmiddels van zijn gezicht af te lezen.
Daniel Lohues
Daniël Lohues neemt eerste Drentse exemplaar van Vertrouwd voordelig in ontvangst, maar speelt geen liedje.

Peter op de trap

Peter Middendorp speecht

Drentse omhelzing 2
Net als bij de Amsterdamse presentatie haalt Middendorp in Emmen zijn vader naar voren. Er volgt een stevige Drentse omhelzing. Vader even later: ‘Ik heb deze week pas het verschil tussen fictie en non-fictie geleerd.’
Peter Middendorp signeert
Bij het signeren is de spanning er al af.
Peter en Daniel
De twee neven bij de nazit. Lohues had die dag in het Dagblad van het Noorden geschreven: ‘Maar ik blijf hem verdedigen. Want hij is een kameraad.’ (foto © Roos Custers)
Blokker Emmen
Bij de Blokker, bij de boekhandel aan de overkant, heerste de gewone zaterdagdrukte.