De eerste 500 manuscripten uit het Vaticaanse Archief zijn onlangs gedigitaliseerd, zo meldt Kerknet. De oudste gedigitaliseerde manuscripten gaan terug tot het jaar 1760. Elke dag kunnen 200 onderzoekers de archieven en boeken raadplegen via elke universiteitsbibliotheek.

Vorig jaar werd de organisatie ‘Digita Vaticana Oculus’ opgericht, met de bedoeling 180.000 manuscripten, 1.600.000 boeken en 150.000 beelden en prenten uit de Vaticaanse bibliotheek te digitaliseren. Op korte termijn wil de organisatie in samenwerking met het Japanse IT-bedrijf NTT DATA 80.000 manuscripten en 41.000.000 bladzijden digitaal kunnen aanbieden. De digitalisering van de collectie zal ongeveer vijftien jaar in beslag nemen. Kijk hier voor een voorproefje van de prachtige oude manuscripten.

De Vaticaanse bibliotheek werd in 1451 door paus Nicolaas V opgericht, en is één van de oudste en rijkste bibliotheken ter wereld. Naast oude Bijbelmanuscripten zijn er in de bibliotheek een paar van de oudste Koranfragmenten ter wereld en een Thorarol uit 1451-1457 te vinden. Andere belangrijke werken zijn de oude geschriften van de Azteken, de Vergilius Romanus, de Gutenberg Bijbel en de originele illustraties van Sandra Botticelli bij de Goddelijke Komedie van Dante.