Mensje van Keulen ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2014. Dat is zojuist bekendgemaakt. Ze ontvangt de prijs voor haar hele oeuvre: romans, verhalen en gedichten.

De jury zegt over het werk van Van Keulen:

Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje-van-Keulenverbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan. Dat is het keurmerk van haar schrijverschap en daarmee vertegenwoordigt Mensje van Keulen een geheel eigen stem in de Nederlandse letteren.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000,- verbonden.

De Jan Campert-Stichting kende vandaag nog meer literaire prijzen toe. Piet Gerbrandy wint met zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs 2014 (‘Vlinderslag is een grandioze synthese van alle experimenten uit de vroegere bundels van Gerbrandy’).

Jan van Mersbergen ontvangt voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs 2014 (‘Van Mersbergen toont zich in zijn schitterende zevende roman een meester van het kleine gebaar en de onuitgesproken gedachte’).

Bas Heijne wint de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essay’s 2014 voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen (‘Bas Heijne [beschrijft] bijna terloops hoe literatuur betekenis kan geven aan ons leven’).

Gerbrandy, Van Mersbergen en Heijne ontvangen elk € 5000,-.