Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Erwin Mortier hebben besloten om op de Knack-dag op de Boekenbeurs in Antwerpen niet zoals gepland over de schone letteren en de Eerste Wereldoorlog te praten. Ze grijpen de kans aan om de geplande protestacties in Brussel te steunen.

Er worden donderdag 6 november tienduizenden demonstranten verwacht voor de nationale betoging tegen de besparingen van de nieuwe federale regering van premier Charles Michel. De schrijvers geven in een open brief aan dat ze de Boekenbeurs ook hadden kunnen afzeggen om te gaan protesteren in Brussel, maar dat het het hen zinniger leek om tijdens de beurs een debat over de huidige bestuurscultuur op te zetten. De nieuwe orde in België vergroot volgens hen de kloof tussen arm en rijk:

Ons leek het als schrijvers zinniger om juist op de Boekenbeurs – tegelijk gestreamd op het internet – een stevige gedachtewisseling op te zetten over de huidige bestuurscultuur, en dat zowel sociaal als ideologisch. Als onderdeel daarvan zal onvermijdelijk de geplande cultuurpolitiek aan bod komen, omdat die zo tekenend is voor de ‘nieuwe orde’. Een orde die de kloof tussen arm en rijk vergroot, die de markt bij voorbaat zalig verklaart, die de modale gezinnen niet alleen een zware factuur oplegt, maar ook nog eens een indexsprong en een loonstop afkondigt. Terwijl grote vermogens eens te meer buiten schot blijven, ondanks het advies van vele economen en zelfs organisaties als het IMF.

Twee weken geleden gaven de schrijvers al hun mening over het huidige regeringsbeleid in een gezamenlijk interview.

Het debat met de drie schrijvers vindt plaats op de Boekenbeurs op donderdag 6 november vanaf 14.30 uur en is ook live te volgen op Knack.be.