Elk jaar start Stichting Lezen de op zich sympathieke actie om vmbo’ers aan het lezen te krijgen. De bekende Nederlanders die elk jaar gebruikt worden (zie hier en hier voor de twee voorgaande afleveringen) spreken de vmbo’er toe en geven als ‘leescoach’ drie leestips. Tzum ondersteunt de actie van harte en geeft de uitgeschreven versie van de aanbevelingen waarbij helaas niet altijd auteur en of titel genoemd wordt.

Klaas van Kruistum:Klaas van Kruistum leescoach

Hartelijk welkom in de Checkpoint-loods. Ja, hier maken we de opnames van Checkpoint. Vandaag wat voorbereidingen voor een test die we later gaan uitzenden, maar ik ben dit jaar ook een leescoach. Het komend half jaar ga ik de uitdaging aan om drie boeken te lezen. Ik hoop dat dat gaat lukken. Ik heb al drie boeken uitgekozen. Dat zijn de volgende [vangt eerste boek] deze, Mirjam Mous. Password heet het boek. Gaat over het hacken van een computer. Hoop spanning en sensatie, heb ik op de achterkant gelezen, dus ik denk dat dit wel een tof boek is. Ander boek [vangt tweede boek] waar ik wel naar uitkijk is dees, van Paulien Cornelisse En dan nog iets. Ja die heeft een eerder boek geschreven en dat heb ik al gelezen en dat heette volgens mij Taal is zeg maar echt mijn ding, want dat hoor je heel vaak, ja muziek luisteren is helemaal mijn ding, maar eigenlijk als je goed naar die taal kijkt denk je: waar gaat het over? Zij een boek over geschreven, vink wel leuk om meer over te weten, en derde [vangt derde boek] dit boekje eh, dit boekje Eh… eh… waarom zeggen we eh…? waarom zeggen we eh? Echt een wc-boekje, eh, met allemaal van die gekke vragen, bijvoorbeeld ‘Is liegen aangeleerd gedrag?’ of ‘Kun je je penis breken?’ oké, nou, het staat allemaal in dit boekje Eh… eh… waarom zeggen we eh…?. Ik ga deze drie boeken het komend half jaar lezen en ik wil jou uitdagen om ook drie boeken uit te kiezen en die te gaan lezen. Je kan mij uitkiezen als coach en dan ga ik je het komend half jaar keihard ondersteunen om die boeken te lezen en daarom dit jasje. Als ik het kan, nou dan kan jij het echt zeker ook, dus ik zou zeggen: zet hem op, kies die boeken uit en aan de slag.

Toprak Yalçiner:

Toprak Yalc¸inerOh hé, nou ik ben me aan het klaar maken om straks weer de set op te rennen, maar ik doe mee met De Weddenschap. En jij ook! Ik heb drie boeken uitgekozen. Mijn eerste boek is [vangt eerste boek] Niets. Nou, als je je boek Niets noemt, dan ben ik heel benieuwd wat je hebt geschreven. M’n tweede boek is [vangt tweede boek] Het wonderbaarlijke voorval met iets met een hond en een nacht. Eèwhm?! Ik ben benieuwd. En [vangt derde boek] m’n laatste boek heeft al twee prijzen gewonnen. Heeft een goud randje en kijk eens… heel veel plaatjes! Ik hou ervan. Maar, dit betekent dat ik vanaf nu jouw leescoach kan zijn. As je mij kiest, dan zorg ik ervoor dat wij met z’n tweeën boeken gaan lezen, dus: kom maar op. Leescoach! Yesss!

 

 

 

Typhoon:

TyphoonYo yo jawel, dit is je leescoach, Glenn de Randamie, oftewel mister Typhoon. Ik drop bommen rechtstreeks uit Zwolle, jawel je weet hoe wij dat doen. Dit is De Weddenschap. Welkom. Ik doe mee. Ik heb zoiets van kom maar op met die boeken. Boem [vangt eerste boek] Nachtvriend [de titel is Dag vriend!] van Stine Jensen. Volgens mij leuk boek, ze ziet er aardig uit, gaat over Facebook. Misschien worden we vriendjes. [Vangt tweede boek] Hotel de grote L. Ik heb hier al heel veel over gehoord eh volgens mij is het een superleuk knotsgek boek, leuke verhalen. Dit wordt er wel eentje voor de vakantie. [Vangt derde boek] Driedelig paard van Ted van Lieshout, poëzie en verhalen, volgens mij superleuk. Ik ben benieuwd, gaan we doen. Ai, ik zeg bij deze: welkom, doe mee. Ik ben jullie leescoach en als leescoach zeg ik van: leuk al die boeken, maar ik moet door dus: [wegwerpgebaar] weg!