Hugo Verkley (1985) heeft met zijn boek Straatgeheimen de Brave New Books-prijs gewonnen voor het beste zelf uitgegeven boek van het jaar. Gekoppeld aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro, dat kan worden besteed aan een mediacampagne. De initiatiefnemers van Brave New Books (bol.com, mijnbestseller.nl en Singel uitgevers) selecteerden uit 1.000 boeken drie kanshebbers voor de prijs. Naast Straatgeheimen waren dit Geschopt van Wilma Wuite en Politieman in oorlogstijd van Elly Dragt. Een jury, aangewezen door bol.com, verkoos vervolgens Verkleys boek tot winnaar.

Straatgeheimen vertelt de verhalen van zestien daklozen in Utrecht. Verkley, die journalistiek en antropologie studeerde, baseerde zijn boek op een reeks gesprekken die hij met hen had. Middels foto’s, tekeningen en gedichten biedt Verkley inzicht in het leven op straat. Een deel van zijn opbrengsten staat Verkley af aan Straatnieuws Utrecht.

Verkley gaf zijn boek in februari van dit jaar uit via Brave New Books, het self-publishingplatform waarmee iedere schrijver zijn eigen boek kan uitgeven – al dan niet met professionele begeleiding. Sinds de oprichting is er veel kritiek geweest op het initiatief. Onder andere Ted van Lieshout, Joost Nijsen en Rob van Essen spraken hun twijfels uit over deze ontwikkeling in uitgeversland.

Desondanks heeft Brave New Books sinds zijn oprichting in 2013 1.745 boeken uitgegeven (waarvan 14% e-books). De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Lichaamstaal van Tom Engelen.