Op 1 januari 2016 komt er een Nationale Bibliotheekpas, zo meldt de Volkskrant. Leden van de bibliotheek kunnen dan met één pas boeken lenen bij bibliotheken in het hele land.

Vanaf april 2015 kunnen papieren boeken al overal worden uitgeleend en ingeleverd, de e-books volgen later. Alle 160 Nederlandse bibliotheekorganisaties doen mee aan het project, samen goed voor zo’n 800 vestigingen.

Op 1 januari 2015 komt er een nieuwe bibliotheekwet, die ervoor moet zorgen dat elke Nederlander toegang heeft tot de digitale en fysieke bibliotheek. Het nieuwe systeem maakt het onder andere makkelijker om auteurs vergoedingen te geven voor het uitlenen van de e-boeken, doordat alles controleerbaar is. Ook is het handig voor leden dat ze naar verschillende filialen kunnen.

Een nadeel van de pas zou kunnen zijn de kleine bibliotheken te weinig bezoekers krijgen, doordat leden de boeken vooral bij de grotere filialen terugbrengen.