Nadat eerder al de nominaties bekend waren gemaakt, hebben we sinds gisteren een winnaar; Ben Okri heeft de Literary Review Bad Sex in Fiction Award gewonnen voor een seksscène in The Age of Magic.

In de ‘bekroonde’ scène lijkt de vrouw eerst aangezet te moeten worden door de schakelaar die haar tepel is.

When his hand brushed her nipple it tripped a switch and she came alight. He touched her belly and his hand seemed to burn through her. He lavished on her body indirect touches and bitter-sweet sensations flooded her brain. She became aware of places in her that could only have been concealed there by a god with a sense of humour.

Even later ontvouwt zich een universum binnenin deze vrouw en gaat er een raket af:

Adrift on warm currents, no longer of this world, she became aware of him gliding into her. He loved her with gentleness and strength, stroking her neck, praising her face with his hands, till she was broken up and began a low rhythmic wail … The universe was in her and with each movement it unfolded to her. Somewhere in the night a stray rocket went off.

De Bad Sex in Fiction Award is in 1993 in het leven geroepen om slecht geschreven, oppervlakkige of overbodige seksscènes uit te lichten en te ontmoedigen. Naast Ben Okri waren dit jaar Saskia Goldschmidt, Richard Flanagan, Haruki Murakami, Michael Cunningham, Wilbur Smith, Kirsty Wark, Helen Walsh, May-Lan Tan en Amy-Grace Loyd genomineerd.