De Volkskrant meldt vanochtend dat Elma Drayer opstapt als columniste bij Trouw omdat zij vindt dat de hoofdredactie ten onrechte geen consequenties trekt uit de affaire Perdiep Rameasar. Trouw trok ontsloeg de journalist vorige week, nadat bleek dat van 126 artikelen de bronnen niet nagetrokken konden worden. Elma Drayer zegt in de Volkskrant dat zij een van de redacteuren bij Trouw was die al jarenlang vermoedde dat er iets niet deugde. De hoofdredactie heeft nooit stappen willen ondernemen.

Afgelopen zaterdag loofde Drayer op Twitter het onderzoeksrapport dat leidde tot de val van Ramesar.

In een hoofdredactioneel commentaar pleitte Cees van der Laan, hiervoor een van de direct leidinggevenden van Ramesar, zichzelf enigszins vrij, terwijl hij toch beter had kunnen weten:

Hoogleraar Jeroen Smit, een van de onderzoekers, vertelde gisteren op de redactie heel eerlijk dat hem dit ook had kunnen overkomen. Hij had – met andere woorden – er net als de leidinggevenden in kunnen trappen, ondanks signalen dat er iets aan de hand was. Omdat je weigert te geloven dat iemand anders handelt dan je zelf zou doen.

Dat is je handen in onschuld wassen omdat een hoogleraar er ook in getrapt was en bovendien geeft Van der Laan zichzelf nog een compliment ook.

Je kunt ook naar je andere redacteuren en columnisten luisteren. Het gebrek aan kritische zelfreflectie bij de hoofdredactie is voor Drayer de belangrijkste reden om op te stappen.