Vier jaar na het grote succes van zijn roman Grip komt schrijver Stephan Enter met een nieuwe roman. Dat heeft zijn uitgeverij vandaag bekend gemaakt. De nieuwe roman heet Compassie en verschijnt in mei 2015.

Eerder liet Enter weten dat hij een roman wilde gaan schrijven die zich zou afspelen in Barneveld, de plaats waar hij opgegroeid is. De geloofsgemeenschap zou een belangrijk thema moeten worden binnen het boek.

Maar Compassie handelt over iets anders. In de voorjaarscatalogus van uitgeverij Van Oorschot staat:

Het leven van Frank van Luijn, bijna veertig, kabbelt al decennialang gemoedelijk van relatie naar relatie. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. De laatste tijd is hij blasé en in gezelschap zwijgzaam, omdat hij zich steeds vaker verveelt en anderen onderontwikkeld en oninteressant vindt.

Wanneer hij een kennis het fenomeen internetdating hoort beschrijven als een ‘grote snoeppot’ besluit hij zich, deels uit rusteloosheid en deels uit vrijblijvende nieuwsgierigheid, in te schrijven. En daar gebeurt het onverwachte: na enkele teleurstellende ervaringen valt hij als een blok voor de half-Duitse Jessica. Zijn leven verandert, hijzelf verandert, het geluk lijkt hem toe te lachen – tot hij op een onoverkomelijkheid stuit.

Grip betekende de doorbraak van Enter. De roman werd bejubeld in dag- en weekbladen, werd vervolgens genomineerd voor de Libris en de AKO Literatuurprijs en werd uiteindelijk bekroond met de Gouden Boekenuil Lezersjuryprijs, de C.C.S. Croneprijs en de F. Bordewijkprijs.