Jarenlang kreeg de culturele elite een flinke klap om de oren in het televisieprogramma Voetbal International. René van der Gijp noemde de schrijvers op het Boekenbal ‘een stelletje dwazen’. Johan Derksen noemde de literaire grachtengordel ‘een kliekje’ en een ‘eng gezelschap’. Maar vandaag liggen de kaarten plotseling heel anders.

http://youtu.be/oSuMgqFstTA

De sportboeken van Voetbal International – met bestsellers als Gijp en Kieft – zullen voortaan namelijk uit worden gegeven door De Bezige Bij. Deze uitgeverij is hét boegbeeld van de literaire grachtengordel. Wat is er gebeurd?

‘Johan Derksen onderkent dat hij niet zo heel veel verstand van uitgeven heeft,’ zei Henk Pröpper (directeur De Bezige Bij) vandaag op BNR Nieuwsradio. ‘Dat vind ik echt heel grappig en daarom gaan we de handen ineenslaan.’ De samenwerking gaat 1 januari van start.

Johan Derksen blijft wel betrokken bij de uitgaven van de sportboeken en ook Michel van Egmond (schrijver van Gijp en Kieft) en de dochter van Derksen gaan mee naar De Bezige Bij.

De opmerkelijke samenwerking lokt meteen felle reacties uit. Schrijfster Ann de Craemer, die nog maar net is bekomen van het nieuws rondom het lozen van De Bezige Bij Antwerpen, haalt bijvoorbeeld op Facebook uit naar de plannen.

craemer