Nadat Boekblad vorige week al berichtte dat directeur Mark Beumer vervangen zou worden Romy van den Nieuwenhof is de ellende voor de uitgeverij nog niet helemaal voorbij. De Standaard meldt dat naast de directeur nog twee werknemers ontslagen worden (dat brengt het totaal dit jaar op elf) en dat Bee Speakers, het bureau dat voor lezingen bemiddelt, wordt opgedoekt.

Het literaire verdienmodel waarbij de grote kanonnen mee voor de kleintjes zorgen, staat onder druk. Die vorm van ‘interne subsidiëring’ werkt alleen wanneer de grote namen ook echt veel opbrengen, en juist daar zijn de marges kleiner geworden. Schrijvers als Peter Buwalda en Tommy Wieringa doen het nog steeds goed, maar ook de verkoop van hun boeken is niet meer wat hij ooit geweest is, en om kleinere bundels te financieren heb je die grotere bestsellers nodig.

Nirwana van Tommy Wieringa is het enige boek van De Bezige Bij dat (al acht weken inmiddels) in de top 60 staat. De laatste roman van Peter Buwalda, Otmars zonen, verscheen in 2019.

Lees hier het artikel in De Standaard.