Librisinkoper Jan Peter Prenger en boekhandelaar Gerda Aukes (tevens afgedankt DWDD-boekenpanellid) hebben een nieuwe literaire prijs in het leven geroepen: de Nederlandse Boekhandelsprijs. Gisteren bedacht en op Facebook als idee geopperd, vandaag een feit. De prijs komt in navolging van prijzen van boekhandelaren in het buitenland.

Prenger gisteren op Facebook:

De Nederlandse Boekhandelsprijs 2014

Januari 2015: alle jaarlijstjes worden bekendgemaakt en veel individuele boekhandels kiezen hun best verkochte en/of gewaardeerde boek van 2014. Maar wat wij (Gerda Aukes en Jan Peter Prenger) graag zouden willen weten is jullie persoonlijke favoriet van het afgelopen jaar. Wat vond jij het meest verrassende boek van 2014? Het pareltje dat een groot publiek verdient? Om de hoeveelheid voorbijkomende titels enigszins in te perken gaat het ons om oorspronkelijk Nederlandstalig werk. De achterliggende gedachte is dat in het buitenland de meest prestigieuze prijzen (de Noorse Boekhandelsprijs, de Duitse Friedenspreis, de National Book Award, de Franse Prix des Libraires etc.) niet door het publiek of door jury’s worden gekozen, maar door boekhandelaren.

Om duidelijkheid te scheppen: we zijn weliswaar verbonden aan Libris Blz., maar we nodigen nadrukkelijk alle boekhandelaren uit om hun stem uit te brengen. Het enige criterium is dat je werkzaam moet zijn in een boekhandel. De inzendingstermijn sluit 31 januari en in februari maken we de winnaar bekend.

Stuur je Top 3 naar j.prenger@librisblz.nl of plaats je Top 3 hieronder.

Boekhandelaren, spreek je uit!

Je mag dus alleen maar meedoen als je boekhandelaar bent. De eerste nominaties stromen op Facebook al binnen. Onder meer van Gert Brouns van boekhandel Limerick uit Gent die zich afvraagt waarom niet gekozen is voor ‘Nederlandstalige’ in plaats van ‘Nederlandse’.

Wat de winnaar van de prijs ontvangt, is nog niet bekend gemaakt.