Vanaf 15 januari zal Haruki Murakami twee weken lang een online vraagbaak zijn voor al uw prangende vragen over het leven. Murakami’s uitgevers hebben aangegeven dat de schrijver alle soorten vragen zal ontvangen en er in de komende twee maanden zo veel mogelijk van zal beantwoorden. Dit alles gebeurt via zijn website, waarvan de URL nog niet is vrijgegeven.

Murakami, de Japanse auteur van onder meer de Opwindvogelkronieken en 1Q84, werd meerdere malen getipt voor de Nobelprijs en heeft een grote schare toegwijde fans. Eerder dit jaar organiseerde Das Magazin samen met uitgeverij Atlas Contact nog een heus Murakami-festival, waarvan de vijfhonderd beschikbare kaartjes binnen een mum van tijden waren verkocht. Vaak krijgen deze lezers hun held niet onder ogen, want Murakami zondert zich graag af. Tijdens zijn laatste publieke optreden in 2013 (zijn eerste in 18 jaar) grapte hij:

“When I woke up this morning I almost thought of taking a bullet train home. It’s not because I have a mental condition or purple spots all over my body. I’m just an ordinary person who lives an ordinary life.”

Het is echter niet de eerste keer dat Murakami via het internet toenadering tot zijn publiek zoekt. Op zijn website “Murakami’s House of the Rising Sun” beantwoordde hij grote en kleine vragen van lezers in de rubriek “That’s It! Let’s Ask Murakami!’ Say the People and They Try Flinging 282 Big Questions at Haruki Murakami, but Can Murakami Really Find Decent Answers to Them All?” In 2002 bundelde hij e-mails van lezers die hij ontving in reactie op zijn boek Kafka op het strand tot een boek getiteld Young Kafka (tot nu toe naar mijn weten niet in het Nederlands vertaald).

Aangezien Murakami’s fans over de hele wereld wonen hoeven vragen niet in het Japans gesteld te worden.

Rectificatie: Een oplettende lezer wees ons erop dat Marukami dit jaar in ieder geval twee maal een publiek optreden gaf. Het hierboven geciteerde optreden in 2013 was dus geenszins zijn laatste.