Op de ochtend dat Soumission in de winkels lag, opende Charlie Hebdo met een tekening waarop schrijver Michel Houellebecq stond afgebeeld. Een paar uur later was het culturele nieuws veranderd in nieuws over een terreurdaad. Vandaag heeft Michel Houellebecq laten weten dat hij de promotiecampagne rond zijn boek voorlopig opschort.

Soumission speelt in de toekomst (2022) waarin Frankrijk een islamitische president heeft. De schrijver was juist bezig met de publiciteit rond zijn boek. Afgelopen dinsdag werd hij nog geïnterviewd bij het Franse journaal. Op dit moment heeft Houellebecq Parijs verlaten. Volgens Le Monde heeft zijn agent verklaard dat Houellebecq op dit moment geen politiebescherming ontvangt.

Over enkele maanden wordt de vertaling van de roman uitgegeven door de Arbeiderspers.